dinsdag 11 augustus 2015

discover the canonization of a peculiar garden.

 OPEN: (vrij toegankelijk) op volgende weekends:
  29 en 30 augustus 2015
  05 en 06 september 2015
  12 en 13 september 2015
 Telkens van 11u tot 18u:
 Of op afspraak gedurende de maand september

Adres: “TUIN DER ONLUSTEN”  Klutsstraat 24 1652 Alsemberg
Deelnemende artiesten: Al Balis en Beg-Tsé


De mens heeft al van alles heilig verklaard: natuurkrachten, onbegrijpbare fenomenen, uitzonderlijke individuen, martelaren plaatsen, zeldzame dingen, enz... Waarom niet eens een tuin als heiligdom bombarderen. Een vrijplaats voor creatieve uiteen spattingen.




Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de 'vergeten' Aramese genocide (1915-1918) werd er een constructie met De mens heeft al van alles heilig verklaard: natuurkrachten, onbegrijpbare fenomenen, uitzonderlijke individuen, martelaren plaatsen, zeldzame dingen, enz... Waarom niet eens een tuin als heiligdom bombarderen. Een vrijplaats voor creatieve uiteen spattingen. het symbool van de gevleugelde vlam ontworpen. Een monumentale installatie op de gevel ter herdenking van de slachtoffers.  

Doden krijgen meestal maar één minuut stilte maar de stilte van een tuin is oneindig sacraal. Reeds werd in deze tuin de 'stilte' (een zeldzaam goed) als heilig verklaard. Stilte is het begin van verwondering. Vanuit de rust en stilte kan men reflecteren over de slachtoffers van onlusten: genociden, verwoestingen van cultureel erfgoed, ... enz. Als culturen elkaar overheersen zowel vroeger als nu vernietigen ze elkaars heiligdommen, cultuur, volk.